Basisopleiding tot hulpverlener  of  bedrijfshulpverlener (BHV) 

In onze opleiding tot 'hulpverlener' of bedrijfshulpverlener (BHV) leiden we u op tot een bekwame hulpverlener. Tijdens een tweedaagse opleiding van in totaal 16 uur leert u de nodige vaardigheden om adequaat te kunnen optreden bij noodsituaties zowel op de werkvloer als in een privésituatie. Wij werken met groepen van maximum 15 cursisten per lesgever en per les, conform de wetgeving, maar ook om iedereen persoonlijke aandacht en feedback te kunnen geven.

Tijdens de opleiding komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals reanimatie bij baby's, kinderen en volwassenen, alsook het gebruik van de defibrillator. U leert ook hoe u een slachtoffer met een vermoeden van een wervelletsel benadert en hoe u catastrofale bloedingen stelpt. Ook wondverzorging, brandwonden komen aan bod.

Daarnaast leert u omgaan met verschillende noodsituaties, zoals vergiftigingen, stikken, verslikken, astma-aanvallen, hyperventilatie, beroertes, flauwtes, hittebevanging en onderkoeling. U leert ook wat te doen bij  insectenbeten en allergische reacties. Elektrisering en elektrocutie komen eveneens aan bod.

Ten slotte besteden we aandacht aan het correct aanleggen van verbanden en het verzorgen van slachtoffers met breuken en ontwrichtingen. Ook epilepsie wordt behandeld tijdens de cursus. Na het succesvol afronden van de opleiding bent u in staat om snel en adequaat te handelen bij noodsituaties op de werkvloer en kunt u bijdragen aan een veilige werkomgeving voor iedereen.

Modaliteiten van de Basisopleiding tot  hulpverlener volgens KB. 15/12/2010


Vorming van de hulpverlener; bedrijfshulpverlener (vroegere nijverheidshelper), deze omvat 16 uren in een mogelijk 2 daagse opleiding. Het aantal uren van de opleiding kan geenszins verminderd worden, wel kan deze verlengd worden tot 20u maximum. 

Het aantal cursisten is beperkt tot 15 per lesgever en per les.

Onderwerpen:

  • De reanimatie, alsook reanimeren met de Automatische Externe Defibrillator (reanimatie van baby, kind en volwassene). 

  • De benadering van een slachtoffer (baby, kind en volwassene). De benadering van een bewusteloos slachtoffer. 
  • De benadering van een slachtoffer met vermoeden van wervelletsel(s). 
  • Het stelpen van bloedingen, alsook catastrofale bloedingen, neusbloedingen en inwendige bloedingen. 
  • Wondverzorging, brandwonden, snijwonden, scheurwonden, steekwonden. 
  • Chemische agentia, vergiftigingen maag darm, CO vergiftiging en CO2 intoxicatie. 
  • Stikken, verslikken, astma-aanval, hyperventilatie. 
  • Oogletsels. 
  • Diabetes, beroerte, hartinfarct, (appel)flauwte, zonneslag, hitteslag en onderkoeling. 
  • Elektrisering en elektrocutie. 
  • Insectenbeten, allergieën, anafylactie en anafylactische shock, demonstraties met de epipen® 
  • Verbanden aanleggen en verplaatsen van slachtoffers, breuken, kneuzingen, verstuikingen en ontwrichtingen. 
  • Epilepsie


Het oefenmateriaal:

Voor alle opleidingen gebruiken wij gespecialiseerd oefenmateriaal: 

Oefenreanimatiepop volwassene, baby en kind, defibrillator, artefact heimlichmanoeuvre, verbandmateriaal, Garo tourniquet, ooglus, oogspoelfles, diphoterine®,  epipen®, thermodeken, cold-packs. 

Bij de opleiding tot (bedrijfs) hulpverlener (volgens KB 15 december 2010 en/of codex welzijn over het werk) is er een evaluatiemoment voorzien zoals de regelgeving voorschrijft.